top of page
Föredrag - Om när livet kommer ikapp och biter en i rumpan

"Min vän,

det finns så mycket jag skulle kunna berätta om det här om att vara i utmattning. Om rädsla och oro, om den förlamande tröttheten, om att helt plötsligt vara vid sidan om, om att inte känna igen livet eller sig själv å en mängd andra konsekvenser av utmattning. Vissa saker har andra redan skrivit och sagt, så det finns ingen anledning att upprepa det.

Det är ingen vägg man går in i, det är en stor jävla grop man trillar ner i. För livet vill en något. För livet har något att säga. För livet vill att jag skall lyssna. Så till slut lyssnar jag på livet.

Jag mår bättre nu. Rent av ganska bra vissa stunder och dagar. Men jag måste sova och vara varsam så att jag inte överbelastar hjärnan.

Det börjar gro en tacksamhet i mig. En tacksamhet över att Livet kom och bet mig i rumpan. Jag har fått en ny chans. Dyrköpt, men ny.

Tack för att du finns i mitt liv. Du berikar det på ditt alldeles speciella sätt. Ta vara på dig. Ta hand om dig.

Å lyssna. Lyssna på Livet. Du bär det i dig."

Så här skrev jag i ett inlägg på Facebook 5-6 månader efter det att min utmattningsprocess inleddes. Redan någon månad innan hade en tanke dykt upp i mig. En tanke om att jag vill berätta om mina upplevelser. En tanke om att kanske kan mina erfarenheter hjälpa andra att ta sig igenom sina processer. För igenom och framåt skall vi. Vi skall inte tillbaka, tillbaka till en livssituation som gjorde oss sjuka, utmattade och kanske även deprimerade. 

Med en blandning av brutal öppenhet, kärlek, smärta och humor delar jag med mig av min sanning och mina erfarenheter. Jag vet hur viktigt det kan vara för återhämtningen att kunna spegla sina egna upplevelser och känslor i andras. Inte för att de är identiska, utan för att de är verkliga. Framför allt vill jag förmedla ett hopp om att livet tar oss dit vi skall. Till en plats där vi finner sinnesfrid, mening, glädje, kraft och ro.

Jag vänder mig inte enbart till personer i utmattning, utan även till anhöriga, arbetsgivare, personalgrupper, kollegor, vänner m fl som i sin närhet har personer som hamnat i utmattning eller psykisk ohälsa. För vi behöver ta hand om varandra. Såväl före som under och efter en utmattning. 

Det här är ett föredrag kring livskris, utmattning, rädsla och mod, acceptans och återhämtning.

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta mig!

lesege.png
bottom of page