top of page
Sök
  • frittepalmqvist

Mosaik, mångfald och medmänsklighet

Står i kön för att förtidsrösta. Gör ett par reflektioner. Jag är en del av en vacker mosaik av människor. Alla med sin bakgrund, sin vardag och sina drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi står här och har möjligheten att göra vår röst hörd. Respektfullt och med en tydlig känsla av värdighet. Mitt i ett köpcentrum köar vi i väntan på vår tur. Ingen går före, ingens röst är mer värd.


Götaplatsen, hösten 2015

Jag tänker också att de allra flesta i den här kön delar jag övertygelsen med om att den här rätten är värd att försvara. Den måste försvaras. Den fria rösträtten, den fria rätten att älska den jag vill, friheten att tillbe den gud jag vill eller låta bli, friheten att forma det liv jag vill leva, friheten att stå upp för medmänsklighet, friheten att tycka att vi borde kunna skapa ett samhälle utan vapenexport, friheten att tycka att kungahuset har gjort sitt, friheten att sträva efter sina entreprenöriella drömmar, friheten att dela med sig av vårt överflöd, friheten att läsa de tidningar och böcker jag vill, friheten att häckla, friheten att demonstrera och strejka, friheten att tycka att det är fjantigt att sjunga nationalsången innan hockeymatcher i SHL, friheten att inte bära vapen och gå i takt i raka led, friheten att tycka att det där med Västlänken blir nog bra en vacker dag, friheten att inte tycka som du och inte heller du som jag - den friheten är värd att försvara! Alla dagar resten av mitt liv.


Med den friheten kommer också ett ansvar och en skyldighet att ta hand om de som inte fötts under samma lyckliga stjärna. En skyldighet att ta ansvar för vårt gemensamma arv. En skyldighet att förvalta vår plats i kosmos. En skyldighet att ge frikostigt av det jag fått. En skyldighet att värna det fria ordet. En skyldighet att tänka både här och nu och där och sen. En skyldighet att försöka se den stora bilden utan att förringa de mindre skeendena. En skyldighet att försöka behålla respekten för oliktänkande. En skyldighet att kalla företeelser vid dess rätta namn. Ett ansvar att stå upp när det blåser snålt. En skyldighet att hålla fast i de värderingar jag håller som heliga - Le. Se. Ge.


Mannen på trappen, Götaplatsen hösten 2015

Min vän, har du orkat läsa hit är jag dig tacksam! Använd din frihet vist. Det vet jag att du gör.


Ta hand om er därute!

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Komen


lesege.png
bottom of page